Beton armat monolit sau prefabricat? În articolul de mai jos acoperim diferențele dintre cele două tipuri de beton armat. De asemenea, îți oferim informațiile necesare pentru a stabili cel mai potrivit tip de beton pentru construcția ta.
Avantaje beton armat monolit
Betonul armat monolit este turnat pe loc, chiar pe șantier, și poate fi utilizat imediat. O structură construită din acest material va fi o construcție integrată și va transfera tensiunile prin elemente continue, plăci, grinzi și stâlpi la fundație. Mai jos parcurgem împreună avantajele notabile ale acestui tip de beton.
Construcție mai rapidă
Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale structurilor din beton monolit este viteza cu care îl putem finaliza. În loc de construcția în trepte, în care trebuie să așezăm bazele, plăcile și pereții în trei etape individuale, construcția din beton armat monolit necesită doar o singură turnare. Deoarece nu trebuie să așteptăm ca picioarele să se întărească după turnare, putem continua construirea altor structuri mult mai rapid. O turnare monolitică implică mai puține întârzieri, fiind necesar un singur proces de turnare și întărire. Astfel, putem trece mai rapid la alte etape ale proiectului.
Rezistență ridicată
Deoarece plăcile monolitice sunt adesea mai subțiri decât plăcile turnate în mod tradițional, ne asigurăm că placa din beton este suficient de rezistentă pentru a susține fundația și integritatea structurală a proiectului. Unul dintre avantajele principale ale plăcii de beton armat monolit este că este foarte ușor de armat cu plasă de oțel. Cu plasă și alte armături, întărim mai ușor placa și să o facem ideală pentru momentele în care este nevoie de durabilitate suplimentară.
Efort minim în condiții de sol dificil
Chiar dacă construcția urmează să fie amplasată într-o zonă cu un teren deosebit de dur, acest lucru nu reprezintă o problemă atunci când se utilizeză betonul armat monolitic. Acest lucru se datorează faptului că atunci când se folosește acest material nu este necesar ca fundația să fie săpată foarte adânc.
Consistență a proiectului
În construcția în trepte există mult mai mulți pași pe care echipa trebuie să-i urmeze pentru a realiza corect proiectul. În cazul unei turnări monolitice, obținem un proces simplu, scurt, care nu lasă loc pentru greșeli.
Dezavantaje beton armat monolit
Deoarece structurile monolitice nu sunt construite suficient de adânc pentru a ajunge sub linia de îngheț, ele nu sunt potrivite pentru climatele mai reci, unde înghețul și dezghețul vor fi mai probabile și vor duce, inevitabil, la fisurarea betonului.
Consum intensiv de carbon
Unul dintre cele mai semnificative dezavantaje ale construcției din beton armat monolit este că, acest tip de implementare are un consum intensiv de carbon. Un nivel atât de ridicat de carbon nu este ecologic și poate determina constructorii să folosească alte materiale.
Costuri financiare ridicate pentru anumite proiecte
Uneori, construcția din beton armat monolit poate fi mult mai costisitoare decât restul opțiunilor de pe piață. Construcțiile ce sunt amplasate în pantă vor necesita mult prea mult beton pentru o turnare monolitică și vor ajunge să fie mult mai scumpe.
Crăpare din cauza excesului de greutate
Construcția monolitică nu este o alegere optimă pentru proiectele în care avem sarcini semnificative de greutate pe structura. De exemplu, pereții exteriori de bloc pot cauza crăparea perimetrului dacă au fost construiți printr-o turnare monolitică.
Betonul armat prefabricat este turnat și întărit în atelier, în afara șantierului. Acesta poate fi realizat:
- pe forme speciale, echipate cu feronerie și cricuri adecvate;
- pe platforme de vibrații, în timp ce se aplică frecvent tensiuni de pretensionare la barele de armare.
Elementele prefabricate din beton sunt ridicate și conectate la celelalte elemente ale structurii prin șuruburi preinstalate, pereți sau dibluri proeminente.
Avantaje beton armat prefabricat
Calitate și control din fabrică
Rezistența și calitatea betonului armat prefabricat depind de procesul de întărire. Printre altele, controlul climatului este un factor deosebit de important. Prin întărirea betonului într-o fabrică, putem controla strâns climatul pentru a ne asigura că procesul de întărire are loc în condiții ideale. Aceasta luceu înseamnă că putem fi mai încrezător în precizia matriței și a fabricării, împreună cu rezistența și consistența turnării.
Eficiență crescută
Pe lângă avantajele de control al calității, betonul armat turnat din fabrică este fabricat mai eficient, iar costurile sunt mai mici. Acesta poate fi realizat folosind tehnici de linie de asamblare. Fiecare turnare necesită mult mai puțină forță de muncă și, prin urmare, costă mai puțin.
Versatilitate
Un argument folosit adesea împotriva betonului prefabricat este lipsa de versatilitate. Deși există limitări în ceea ce privește personalizarea, acest lucru nu înseamnă că nu se pot realiza modele diferite. Betonul armat realizat în fabrică este livrat unui număr mare de clienți, pentru o gamă la fel de variată de aplicații. Așadar, acest tip de beton este mai versatil decât cel turnat direct pe șantier. Pe piață sunt disponibile multiple modele, culori și finisaje, împreună cu alte elemente arhitecturale prefabricate de dimensiuni reduse.
Economie de scară
Deoarece betonul armat prefabricat utilizează forme standard, plăcile pot fi produse în serie, fapt ce generează costuri mai mici. Betonul este fabricat și standardizat din fabrică, la un preț fix de execuție. Acest lucru ne permite să gestionăm cu precizie costurile de construcție și să optimizăm bugetul.
Fără lucrări de cofrare la fața locului
Lucrările de cofrare necesare pentru turnarea betonului la fața locului necesită atât timp, cât și spațiu. În plus, întărirea la fața locului necesită lăsarea formelor pe loc pentru perioade lungi de timp. Acest lucru nu numai că ocupă spațiu, dar vă necesită și multă implicare din partea echipei de construcții, deoarece aceste forme trebuie să se usuce în anumite condiții.
Utilizare eficientă și durabilă a materialelor
Prin utilizarea betonului prefabricat, vom putea maximiza eficiența materialului. Datorită preciziei betonului armat prefabricat, deșeurile de material sunt minime.. Colaborarea cu o echipă de specialiști în domeniu te poate scăpa de costurile inutile și de consumarea iresponsabilă a materialelor de construcții.
Dezavantaje beton armat prefabricat
Probleme la transport
Șantierul poate fi amplasat într-o locație îndepărtată de locul de prefabricare a betonului. În acest caz, elementele prefabricate trebuie transportate la fața locului folosind remorci. În multe cazuri, costurile reduse ale betonului prefabricat sunt compensate de costul de transport.
Dificultăți de manipulare
Trebuie avute în vedere îngrijirea și precauția corespunzătoare pentru manipularea betonului armat prefabricat. De obicei, elementele prefabricate sunt grele și mari, ceea ce face dificilă manevrarea acestora fără deteriorare.
Modificări de structură
În cazul structurilor din beton armat prefabricat, este dificil să se modifice structura acestuia. De exemplu, dacă un perete structural urmează să fie demontat pentru extinderi, acesta va afecta stabilitatea generală a structurii.
Lucrări de conexiune sensibile
Asamblarea elementelor prefabricate este un element cheie pentru asigurarea unui comportament structural puternic. Conexiunile dintre mai multe elemente structurale trebuie supravegheate și realizate corespunzător pentru a asigura comportamentul dorit al conexiunii, cum ar fi conexiuni simple, semirigide sau rigide. În plus, conexiunile defectuoase pot duce la scurgeri de apă și pot defecta izolarea fonică.
Tipuri de construcții în care poți utiliza betonul armat monolit și cel prefabricat
Betonul armat monolit este utilizat în construcția de clădiri de birouri, hale agricole și industriale, structuri de transport, diferite structuri de depozitare (buncăre, silozuri, rezervoare). Acest material este utilizat, de regulă, la montarea fundației, pereților sau podelelor unei clădiri.
Betonul armat prefabricat este cel mai adesea folosit pentru construcția de garduri din beton, drumuri de acces, sau în construcția de cladiri ce au pereți, stâlpi sau planșee din beton turnat direct. Acest tip de beton poate fi utilizat și pe partea decorativă, deoarece se poate realiza în mai multe culori și modele.
În urma informațiilor prezentate mai sus, putem spune că betonul armat monolit este soluția cea mai potrivită în construcții. Structurile realizate din acest tip de beton sunt ușor de realizat și se construiesc rapid, deoarece materialele sunt turnate chiar pe șantier. Tipul de sol pe care urmează să fie amplasată construcția nu reprezintă o problemă. Pentru turnarea fundației din beton monolit nu sunt necesare săpături foarte adânci. În ceea ce privește rezistența, construcțiile din beton armat monolit pot fi întărite foarte ușor. Această operațiune poate fi realizată cu plasă de oțel sau alte tipuri de armături, pentru un plus de durabilitate.
Încă nu ești decis 100% referitor la ce tip de beton armat se potrivește cel mai bine pentru proiectul tău? Contactează unul dintre experții Conedil și te vom ajuta să iei cea mai bună decizie, în funcție de necesitățile tale.