Noutăți

IMM-urile: sunt acele întreprinderi micro, mici sau mijlocii care au sub 250 de persoane angajate. De asemenea, este important ca acestea să aibă o cifră de afaceri netă de până la 50 de milioane € și/sau un bilanț anual de maxim 43 de milioane de €.

Întreprinderile mari: au peste 250 de angajați salariați și o cifră de afaceri care depășește 59 de milioane € sau echivalentul în lei ori o sumă activă totală de peste 43 de milioane €.

Microîntreprinderile: se referă la persoana juridică română care a realizat venituri sub 65000 €, iar capitalul social este deținut de persoane, nu de stat sau de unități administrativ-teritoriale.

Extra info: Dacă vrei să fii la curent cu ultimele știri referitoare la fondurile europene pentru România, urmărește pagina Fonduri Structurale.

De ce ai nevoie ca să beneficiezi de o finanțare cu fonduri europene pentru hale industriale?

Îți recomandăm ca înainte să te gândești la întocmirea unui proiect de finanțare pentru hale industriale să iei în considerare o cercetare aprofundată a domeniului de activitate pe care ți l-ai ales. Analizează competiția și principalii reprezentanți din domeniu, astfel încât să poți identifica mai clar elementele de noutate și valoare aduse prin proiectul tău. Astfel, îți va fi și ție mai ușor să vizualizezi specificul viitoarei tale hale industriale.

Important: Fondurile pentru hale industriale sunt direcționate către spații de producție. Nu uita să iei asta în calcul când analizezi sectorul pe care ai decis să te nișezi prin proiectul tău. Conturează-ți în detaliu ideea afacerii înainte să cauți o sursă de finanțare.

Apoi, iată pașii pe care trebuie să-i urmezi:

1. Planul de afaceri:
Unul din pașii cei mai importanți pentru a obține o finanțare cu fonduri europene pentru hale industriale este întocmirea unui plan de afaceri. În structura acestui raport despre business-ul tău va fi nevoie să gândești strategic structura pe care vei întocmi proiectul. Provocarea va fi să concentrezi obiectivele, activitățile, încadrarea acestora în timp și calcularea costurilor totale. Iată care sunt pașii mai concreți ai planului de afaceri:

  • Sumarul planului: constă în descrierea scopului proiectului și a elementelor-cheie specifice.
  • Descrierea companiei: e secțiunea care va include informații despre misiunea, valorile și obiectivele pe care dorești să le dezvolți prin acest proiect. De asemenea, aici e important să incluzi istoricul companiei tale.
  • Produse și servicii: aici vei descrie detalii referitoare la caracteristicile și beneficiile acestora. Asigură-te că oferi finanțatorului detalii despre stadiul de dezvoltare al produselor și al serviciilor și despre tehnologia prin care le vei dezvolta.
  • Analiza pieței și a industriei: e unul dintre capitolele de bază ale planului de afaceri. Aici vei include detalii despre grupul țintă, despre segmentarea, tendințele și nevoile pieței. În plus, va fi necesar să realizezi o analiză a pieței, cu scopul de a marca competitorii și oportunitățile pe care le oferă piața. Toate acestea îți vor oferi o imagine clară asupra următorului pas.
  • Strategie și implementare: care sunt avantajele competitive ale produselor sau ale serviciilor tale? Ce strategie de marketing ai în vedere pentru realizarea proiectului tău? Ce parteneriate strategice îți propui pentru afacerea ta? Cum arată strategia de vânzări? Cum îți propui să monitorizezi și să evaluezi proiectul tău? Acestea sunt întrebările la care va trebui să răspunzi pentru această secțiune.
  • Management: ia în calcul echipa de management, structura organizațională și planul prin care vei recruta și instrui personalul. În cazul în care obții o finanțare cu fonduri europene pentru hale industriale, ia în calcul și includerea echipei de proiectare și execuție a construcției în planul de recrutare.
  • Planificarea financiară: Chiar dacă situația se va mai schimba pe parcurs, calculează un buget cât mai realist de care ai nevoie pentru finalizarea proiectului. Ține cont de costurile necesare pentru echipa implicată în proiect, echipamentele, utilitățile, chiria, autorizațiile de funcționare a halei industriale și promovarea proiectului.
  • Anexe: În această secțiune se includ de obicei CV-urile tuturor celor implicați în partea de management și proiect, cercetări specifice de interes pentru afacerea descrisă, copii după contracte și previziuni financiare pentru următorii 5 ani.

2. Studiul de fezabilitate

Pentru a fi sigur că planul tău de afaceri va avea succes, ia în considerare să realizezi un studiu de fezabilitate conform hotărârii de guvern HG28/2008. Orice finanțare cu fonduri europene pentru hale industriale presupune realizarea acestui studiu, cu accent pe modul în care planul tău de afaceri va impacta și va eficientiza resursele financiare, umane și materiale.

De asemenea, tot acest document îți va spune cu exactitate dacă cerințele tehnice și economice prevăzute în regulamentul sursei de finanțare sunt respectate. Va fi de mare ajutor consultarea unui specialist în domeniul fondurilor europene deoarece îți va spune clar care sunt costurile eligibile și cele neeligibile. Mai mult, te va ajuta să recalibrezi realist bugetul propus.

Important: Analiza eligibilității solicitantului este esențială pentru proiectul tău de finanțare. Consultantul te va ajuta să identifici dacă sunt respectate condițiile liniei de finanțare și dacă start-up-ul sau firma ta este eligibilă. În această etapă vei afla care este plafonul în care se încadrează cofinanțarea pe care o vei primi. În funcție de dimensiunea, tipul de activitate și numărul de angajați al afacerii tale, finanțatorul va stabili suma care îți va fi alocată.

Alege-ți parteneri de încredere

Angajamentul pe care îl vei avea când vei depune un proiect pentru finanțare cu fonduri europene pentru hale industriale este unul foarte serios. De aceea, îți recomandăm să colaborezi cu profesioniști cu experiență în toate ariile de implementare a proiectului.

Indiferent că îți dorești să fie o hală cu structură metalică sau de beton ori să creezi un mix dintre cele două, echipa Conedil te așteaptă cu cele mai eficiente soluții și tehnologii în materie de construcții.

De abia așteptăm să aducem proiectului tău plusul de valoare de care ai nevoie!