Noutăți

Indiferent dacă ești un antreprenor cu experiență sau la început de drum în acest parcurs profesional, evaluarea constantă a oportunităților de business este o abilitate necesară. Dacă ai în vedere o afacere în industria de producție, agrozootehnie sau în domeniul logistic, te invităm să citești în continuare acest articol. În el vei descoperi aspectele de care ar trebui să ții cont atunci când proiectezi hale metalice pentru fiecare dintre cele 3 ramuri de activitate.

Tipuri de hale metalice în funcție de domeniu

Când spunem hală facem trimitere la acel tip de construcție cu spații întinse,  amenajate și dotate în vederea desfășurării optime a activităților specifice unui domeniu. Beneficiile unei hale metalice sunt multiple, de la timp redus de execuție, la un grad înalt de flexibilitate în ceea ce privește expansiunea, la costuri reduse de construcție și întreținere. În plus, semnarea unui contract de antrepriză dintre tine și un furnizor de servicii integrale de construcție îți garantează livrarea la final a unui produs la standarde înalte, conform cu normele actuale.

Acestea fiind spuse, ramurile principale de activitate în care este oportună construirea unei hale metalice sunt:

Industria de producție
În România, în hale metalice se desfășoară adesea activități de producție cu desfacere ulterioară a bunurilor pe piață. Acest domeniu este unul dintre cele mai importante la nivel economic și beneficiază inclusiv de finanțare cu fonduri europene.

Aspectele principale pe care îți recomandăm să le ai în vedere când vorbim de hale metalice pentru industria producătoare sunt:

  • Dimensiunea spațiului care ar trebui să fie mare chiar din etapa de proiectare. Acesta trebuie să fie capabil să acomodeze în spațiul interior mijloace tehnice, materiale și resurse umane care contribuie la producerea bunurilor din acel sector de activitate;
  • Iluminatul corespunzător și iluminatul de siguranță;
  • Dimensiunea ușilor care este determinată de tipurile de utilaje și de transport necesare pentru susținerea unui flux logistic de aprovizionare rapid;
  • Izolația termică atât pentru confortul termic al angajaților, cât și pentru protejarea utilajelor, echipamentelor și a alimentelor;
  • Ventilația pentru utilaje;
  • Spațiile de refrigerare utilizare mai ales în industria alimentară;
  • Compartimentarea potrivită care să permită desfășurarea atât a activităților de prelucrare, depozitare, colectare deșeuri, dar și a activităților administrative, de marketing sau vânzare în birouri interioare etajate;
  • Spațiile cu acces restricționat;
  • Căi rapide de acces pentru angajați în caz de incidente.

Halele metalice sunt avantajoase din punct de vedere al suprafeței deoarece suportă ușor modificări, atât pe orizontală, cât și pe verticală, mai ales atunci când discutăm de includerea unor zone de birouri. În plus, acest lucru se poate realiza cu puține resurse într-un timp scurt. Poți începe inițial cu un spațiu de producție, iar mai apoi să îi adaugi un etaj pentru birouri sau chiar să te extinzi în continuare pe același teren cu o fabrică sau depozit.

Industria alimentară
Unul dintre aspectele presante al industriei de profil este cum pot fi fructele și legumele păstrate proaspete cât mai mult timp. Acesta reprezintă un punct deosebit de important datorită cerințelor specifice pe care fiecare tip de aliment îl are la nivel de prelucrare și de depozitare. Din acest motiv, în cadrul unei astfel de hale metalice pot fi luate în considerare includerea unor compartimente frigorifice cu linii de prelucrare, spații de depozitare, de congelare, de aprovizionare, de testare, inclusiv ulterior executării lucrării.

Aceste tipuri de dotări sunt cu atât mai importante cu cât se impune menținerea strictă a temperaturii pe întreg lanțul de mișcare a produsului până la consumatorul final. Astfel, nu numai un producător poate beneficia de astfel de camere sau hale frigorifice, ci și rețelele de distribuție.

Un ultim aspect important pentru industria alimentară este diminuarea riscului de incendii. O opțiune viabilă în acest sens este tabla zincată pentru hale metalice. Datorită tratementelor chimice, aceasta are proprietăți ignifuge și anticorozive. În acest mod, îți protejezi investiția pe termen lung și asiguri un flux de producție continuu.

Industria agrozootehnică
A începe un business în industria agrozootehnică implică asigurarea unor condiții optime atât pentru actorii implicați, cât și pentru animale, plante și utilaje. De aceea, aceste tipuri de hale metalice au propriile lor cerințe la nivel de proiectare, execuție și dotări ulterioare. Aspectele pe care îți recomandăm să le iei în considerare sunt următoarele:

  • Cantitatea de lumină naturală sau artificială necesară, în special când ai în vedere ca în hala respectivă să dezvolți o fermă de bovine, păsări și nu numai;
  • Deschiderea spațiului interior pentru a permite atât depozitarea produselor și utilajelor, cât și repararea acestora din urmă;
  • Sisteme de ventilare, iluminare, furajere, cuibare, benzi transportatoare;
  • Grosimea izolației la acoperiș și la pereți pentru a asigura un spațiu cu temperatură intermediară cel puțin pentru cereale sau pentru animale;
  • Dimensiunea ușilor de acces în special când discutăm de gararea combinelor și bascularea cerealelor din camioane;
  • Reglarea temperaturii și luminii prin senzori;
  • Rezistența la coroziune;
  • Compartimentarea la nivel de camere și căi de acces;
  • Numărul total de deschideri a halei;
  • Rezistența la vânt, ploaie, zăpadă și seisme;
  • Aspectul temporal pentru a anticipa o viitoare mutare sau extindere în viitor.

Construirea unei hale metalice agricole sau zootehnice corespunzătoare celor mai bune practici din industrie îți va permite să ai o productivitate ridicată și să îți desfășori activitatea indiferent de intemperii.

Hale metalice logistice și de depozitare
O capacitate logistică sau de depozitare foarte bună poate face diferența din punct de vedere concurențial. Acest aspect poate atrage totodată noi parteneri care să închirieze astfel de depozite, mai ales dacă există garanția unui spațiu construit cu materiale de calitate.

Criteriile care îți influențează capacitatea logistică și de păstrare a mărfurilor sau cerealelor sunt:

  • Înălțimea și lățimea halei deoarece aceasta ar trebui să ofere o deschidere utilă mare, fără stâlpi intermediari;
  • Dimensiunea ușilor de acces;
  • Sistemele de aerisire necesare pentru a păstra spațiul uscat, fie că vorbim de lucarne pentru ventilare naturală sau ventilare artificială;
  • Rețelele de protecție contra vântului, ploilor și incendiilor (uși, porți, pereți, copertine, geamuri, trape de fum);
  • Acoperirea și căptușeala fațadelor pentru a rezista la rupere și a defavoriza apariția mucegaiului;
  • Ușurința și rapiditatea demontării și relocării;
  • Termoizolația adecvată.

În plus, acest spațiu se poate ușor reconfigura într-un atelier, sală de sport, garaj, parc de camioane sau se poate revinde sau recicla. Nu în cele din urmă, avantajul pe care îl prezintă construirea unei hale metalice din materiale prefabricate te ajută să economisești timp de producție, montaj în timp ce obții un depozit ușor de compartimentat și cu un impact mai mic asupra mediului.

Societatea a dat dovadă de multă seriozitate, competență profesională și flexibilitate în lucru, din acest motiv îi recomand cu multă căldură în piața structurilor metalice.

Gaburici Paul Liviu – IRCON SRL

Alege un partener care îți oferă servicii industriale complete

Până în acest moment am realizat 95 de hale metalice conform cerințelor clienților și industriei în care aceștia își desfășoară activitatea. Suntem o echipă de profesioniști ce livrează proiectele în termenii agreați, în acord cu toate normele și standardele în vigoare. În plus, atunci când alegi să lucrezi cu un partener ce-ți asigură servicii complete de proiectare, producție și montaj, costurile de construcție sunt mai bine monitorizate și eficientizate. Solicită o ofertă din partea CONEDIL, iar noi te vom ajuta să iei cea mai informată decizie în funcție de necesități, planuri și capacitatea de a investi.