Noutăți

În planurile tale de anul acesta intră construirea unei hale industriale prin atragerea de fonduri europene? Atunci avem câteva informații utile pentru tine legate de măsură 3.

Ministerul Afacerilor și Investițiilor Interne a anunțat că poți beneficia de o nouă linie de finanțare denumită „Investiții în activități productive”. Acest proiect a fost creat pentru a sprijini firmele românești care au fost afectate de pandemie.

Astfel, poți atrage până la 1 milion de euro pentru dezvoltarea afacerii tale, întrucât bugetul întreg alocat pentru finanțare este de 3,5 milioane de euro. Tot ce trebuie să faci este să urmezi ghidul solicitantului publicat de Autoritatea de Management pentru Programul Operațional de Competitivitate.

Ești eligibil pentru noua măsură 3?
Probabil că te întrebi dacă afacerea ta poate fi eligibilă pentru noua măsură 3. Singurele activități care nu sunt sprijinite în cadrul liniei „Investiții în activități productive” sunt cele legate de producția de alcool, tutun, armament, jocuri de noroc și pariuri. De asemenea, o altă condiție pentru ca afacerea ta să poată beneficia de investiție este să nu fi fost o întreprindere aflată în dificultate în anul 2019.

Poți beneficia de noua măsură 3 dacă afacerea ta se află în următoarele domenii de activitate: construcții, comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, transport și depozitare, hoteluri și restaurante, activități profesionale, științifice și tehnice, învățământ, sănătate și asistență socială.

Totodată, trebuie să știi că activitățile care sunt eligibile pentru finanțare sunt construcția, achiziția, extinderea spațiilor de producție și dotarea cu active corporale/necorporale. În cazul în care obiectivul tău este construcția de hale industriale, echipa Conedil este gata să fie alături de tine, pentru a te ajuta să duci proiectul tău la bun sfârșit cu succes.

IMPORTANT: Noua măsură 3 este favorabilă pentru afacerile care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor și pentru cele care își propun să investească în clădirea unor noi spații. Astfel, indiferent de dificultățile financiare pe care le întâmpini, poți lua în calcul în continuare realizarea planurilor tale.

Cum aplici pentru noua măsură 3?
Există o serie de modificări și în ceea ce privește metoda de aplicare pentru noua măsură 3. În trecut, companiile care doreau să beneficieze de finanțare europeană aplicau direct în portalul de granturi IMM. Pentru a accesa linia „Investiții în activități productive” aplicarea se va face diferit. Se va folosi sistemul electronic de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – MySMIS-2014. Înregistrarea şi transmiterea cererilor de finanțare (proiectelor) se va face începând cu deschiderea apelului în cadrul acestei aplicații.

Noua măsură 3 aduce modificări în toate activitățile necesare aplicării, inclusiv în ceea ce privește construirea și redactarea proiectului scris. Aplicarea pentru linia „Investiții în activități productive” solicită proiecte mult mai ample, cu planuri de afaceri mult mai complexe și modificarea cererii de finanțare, care va fi făcută într-un alt sistem electronic. Asta înseamnă că tot ce a fost valabil în trecut pentru măsura 3 se schimbă. Vechile proiecte sunt complet depășite în contextul de față.

IMPORTANT: Faptul că pentru noua măsură 3 sunt necesare proiecte mult mai complexe, nu este un lucru rău. Pentru antreprenorii din aria construcțiilor acest lucru poate reprezenta un real avantaj. Proiectele din acest domeniu de activitate sunt ample și pot primi mai ușor finanțare.

Ghidul de punctaj al noii măsuri 3
Grila de evaluare este un alt punct care a suferit modificări în noua linie de „Investiții în activități productive. Se va acorda punctaj maxim afacerilor în cadrul cărora se observă o scăderea a cifrei de afaceri. Comparația se va face începând cu 31.12.2020 față de 31.12.2019. Un alt obiectiv important în evaluare este atenuarea schimbărilor climatice sau adaptarea la schimbările climatice (40 puncte).

Investițiile pe baza unui cod CAEN aferent soldului negativ vor primi 5 puncte. Un alt fapt de care se va ține cont în evaluarea proiectului este inovația. Produsele sau procesele originale vor fi notate cu 5 puncte. Pentru a primi 3 puncte este necesară creșterea productivității muncii. În anul 3 de sustenabilitate – cifra de afaceri împărțită la numărul de angajați. Anul de referință este 2019, iar numărul de angajați în anul 3 trebuie să fie cel puțin egal cu cel din 2019. Pentru mai multe detalii poți verifica site-ul oficial Al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Conedil poate fi pentru tine un partener stabil pentru realizarea halei tale industriale, în aceste vremuri care sunt mereu în schimbare. Noua măsură 3 poate fi o oportunitate reală. Nu pune stop planurilor tale de extindere a afacerii din cauza dificultăților financiare.