Construirea unui showroom este o investiție importantă, cu atât mai mult cu cât acesta poate fi considerat cartea de vizită a afacerii tale. Aspectul exterior, compartimentarea, facilitățile, serviciile disponibile și amenajarea spațiului transmit foarte multe despre abordarea pe care o ai asupra afacerii, precum și ce fel de relație îți dorești să ai cu viitorii tăi clienți și parteneri. Tocmai de aceea, noi ți-am pregătit un articol cu principalele aspecte pe care să le ai în vedere atunci când vrei să construiești un showroom.
Rolul viitorului showroom
Rolul unui showroom poate părea un subiect intuitiv — un spațiu amenajat, destinat prezentării de produse pe care un client le poate achiziționa. Însă, în funcție de obiectul tău de activitate dimensiunea spațiului și a porților de acces, aspectul și compartimentarea vor varia de la proiect la proiect.
Înspre exemplu, în cadrul unui showroom auto, suprafața acestuia poate cuprinde, fără a se limita la:
- Un spațiu special destinat recepției clienților;
- Birouri pentru angajați;
- Showroom mașini și piese auto;
- Atelier de mecanică;
- Atelier de tinichigerie;
- Zonă vopsitorie;
- Stație ITP;
- Atelier vulcanizare cauciuri;
- Grupuri sanitare.
Un alt aspect pe care îl poți avea în vedere în construirea unui showroom auto este partea de service. În acest caz, compartimentarea și porțile de acces trebuie să fie suficient de mari pentru a permite accesul unor dispozitive și utilaje de mari dimensiuni. În plus, o zonă generoasă din punct de vedere al spațiului permite o organizare mai bună atât pentru întâmpinarea clienților într-un ambient plăcut, cât și pentru zona de service propriu-zisă.
În schimb, dacă discutăm despre un showroom de mobilă, specificul obiectului de activitate va dicta dimensiunea și compartimentarea spațiului. Dacă scopul este de a produce și de a vinde mobilă, atunci clădirea sau clădirile din cadrul showroomului pot cuprinde un atelier de producție mobilă, birouri pentru angajați și manageri, un stand expozițional în cadrul sau în vecinătatea lor, grupuri sanitare, precum și un depozit extins pentru stocarea materialelor și a produselor finalizate.
În plus, dacă îți dorești ca afacerea ta să aibă vizibilitate și să indice foarte clar ce tip de showroom este, planul de construcție poate avea în vedere inclusiv suprafețe vitrate poziționate strategic către strada principală. Acestea au un rol atât funcțional, cât și estetic și îi conferă construcției tale un design plăcut, anvelopare de calitate și o izolare termică adecvată.
Construire showroom într-o zonă accesibilă
Alegerea locației și a terenului pentru viitorul showroom pot oferi afacerii tale un avantaj competitiv greu de copiat. Totodată, aceste două aspecte au o influență mare asupra proiectului pe toată perioada planificării, proiectării și execuției.
Influența locației showroomului asupra afacerii tale
Locația aleasă este unul dintre factorii care impactează în mod direct volumul de trafic lunar. Altfel spus, alegerea unui spațiu cu deschidere la o stradă principală, intens circulată și asigurarea unui număr suficient de spații de parcare vor contribui semnificativ la prosperitatea afacerii chiar de dinainte să o demarezi.
Un alt aspect care se poate lua în considerare este dacă toate clădirile vor fi amplasate în aceeași zonă. În cazul unui showroom de mobilă, de exemplu, spațiul de prezentare poate fi situat la periferia orașului, datorită unor prețuri mai avantajoase în ceea ce privește închirierea și vânzarea. În schimb, birourile pot fi situate în centru, iar depozitul poate fi în altă zonă cu vad intens. Astfel, prin colaborarea cu o echipă de experți în domeniu, poți lua decizii strategice pentru afacerea ta, care să contribuie semnificativ la vânzările viitoare.
Alegerea terenului pentru viitorul showroom
Înainte de a demara lucrările de construcție, este necesar un studiu al solului, pentru a determina care este rezistența acestuia și nivelul apei subterane. Acest din ultim aspect este cu atât mai important pentru un showroom auto care are în vedere crearea unor canaluri auto. În acest caz, fundația are cerințe specifice și impune o altă serie de procese și etape în planul de construcție. În plus, o fundație corect construită te va deservi mult timp de acum încolo și nu va cauza probleme în timpul funcționării.
Echipa CONEDIL deține experiența necesară în ceea ce privește construirea de spații industriale și comerciale cu obiective variate. Dacă ai în plan să construieși o un showroom auto, de mobilă și nu numai, nu ezita să ne contactezi!