Noutăți

Așa cum am detaliat într-un articol anterior, există multe avantaje atunci când discutăm de construirea unei hale pe structură metalică. Timpii reduși de execuție, un cost simțitor mai mic față de o construcție pe structură de beton și întreținerea mai ușoară sunt doar câteva dintre beneficiile pe care tu ca beneficiar le ai atunci când optezi pentru acest tip de structură. Totodată, un aspect care influențează gradul de rezistență și durata de viață a clădirii este fundația halei metalice. Tocmai de aceea, în articolul acesta îți aducem în vedere care sunt factorii ce influențează terenul de fundare și ce tipuri de fundații se pot realiza pentru o astfel de construcție.

Factori care influențează fundația halei metalice

Fundația are rolul de a susține greutatea construcției prin transferul masei asupra terenului pe care este ridicată. Datorită faptului că o hală pe structură metalică este mult mai ușoară decât una cu structură din beton sau cărămidă și nu pune o presiune la fel de mare asupra solului, aceasta are nevoie de un teren de fundare cu dimensiuni mai mici și mai ieftin. Însă chiar și așa, există o serie de factori care trebuie luați în considerare atunci când se construiește fundația acesteia, precum:

  • Tipurile de activități ce urmează să se desfășoară în cadrul halei impun ca fundația să fie construită în funcție de particularitățile industriei;
  • Forțele externe ce vor acționa asupra ei precum vântul, ploaia, zăpada, fluctuațiile de temperatură, echipamentele;
  • Tipurile de utilaje utilizate în cadrul acesteia, deoarece echipamentele care vibrează nu trebuie să afecteze structura de rezistență, iar fundația are rolul de a absorbi aceste forțe.
  • Caracteristicile geotehnice și hidrologice ale terenului de fundare și a comportamentului acestuia în timp sub influența construcției și a condiționărilor impuse de mediul natural din jur;
  • Greutatea pe care pardoseala o va exercita asupra fundației;
  • Tipul de structură de rezistență;
  • Dimensiunea halei metalice.

Având în vedere toți acești factori, este recomandat să apelezi la o firmă specializată în confecții metalice, pentru a beneficia de soluții tehnice adecvate pentru o construcție rezistentă, cu un grad mare de stabilitate și utilizare în timp.

Tipuri de fundații potrivite pentru hale metalice industriale

Diferența dintre o hală metalică, una pe beton și una pe cărămidă se resimte în mod special atunci când discutăm de mărimea construcției. Aici apar discrepanțe atât financiare, cât și de fundație. Având în vedere factorii expuși mai sus, în cadrul proiectului se poate opta pentru următoarele tipuri de fundații după forma în plan:

Fundații izolate din beton

Acestea sunt fundații simple, sub forma unor blocuri din beton săpați și poziționați în gropi cu dimensiunile în plan, în dreptul stâlpului de metal, conform proiectului de specialitate. Fundațiile izolate din beton sunt potrivite mai ales pe terenuri cu o capacitate portantă bună.

Fundații radier

Acestea sunt utilizate în mod special pe terenurile cu un sol moale sau în cazul halelor metalice foarte înalte. Fundațiile radier au o placa groasă, continuă, din beton armat cel mai adesea, care se află sub întreaga construcție.

Fundația halei metalice este evident un element esențial al construcției. Prin colaborarea cu CONEDIL beneficiezi de expertiza echipei noastre de ingineri specialiști în domeniu și de servicii complete de proiectare, uzitare și montaj. Contactează-ne și hai să discutăm despre proiectul tău!